Aeroportul International Cluj-Napoca

 

 

Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca (Codul IATA pentru aeroport este CLJ) este al patrulea aeroport ca mărime din România dupa aeroporturile "Henri Coanda" Bucuresti, "Aurel Vlaicu" Bucuresti si "Traian Vuia Timisoara". Aeroportul se află în situat pe raza comunei suburbane Someşeni.

 

Istorie

Aeroportul din Cluj-Napoca a fost fondat la 1 aprilie 1932 de către Ministerul Român al Industriei şi Comerţului. Până la construirea aeroportului civil, primele operaţii au fost derulate de pe aeroportul militar Someşeni, fondat de Serviciul Naţional de Navigaţie Aerianǎ (SNNA) în 1928. SNNA a fost creat de Ministerul Român de Război pentru a deschide o linie de transport aerian între Cluj şi Bucureşti. Primul avion folosit a fost un model Farman-Goliath, un avion cu 2 motoare şi 10 locuri, construit de către Farman Aviation Works.

 

 

 

În 1933, aeroportul clujean a devenit aeroport internaţional, primul zbor echilibrat fiind al Liniilor aeriene cehe CSA pe ruta Praga-Cluj-Bucureşti. Aeroplanele folosite erau cu opt locuri, model Avia-Fokkers. În anii ce au urmat au fost deschise rute noi, cum ar fi cea a Aeroflot pe ruta Moscova-Cluj-Praga, începând cu 15 noiembrie 1935 şi operată cu avioane McDonnell Douglas model DC-2 cu 2 motoare şi 14 locuri. Au fost deschise şi zboruri interne, pe relaţiile Cluj-Satu-Mare, Cernăuţi-Cluj-Arad fiind folosite avioane Lockheed L-10 Electra (cu 10 locuri) şi de Havilland Dragon Rapide. La sfârşitul anilor 1930 aeroportul şi-a intensificat activităţile, numărul angajaţilor crescând de la 6 în 1934 la 16 în 1939. În această perioadă a fost construit şi terminalul de pasageri, inaugurat în 1939.

 

În timul celui de-al doilea război mondial, aeroportul a devenit unul militar, fiind considerat cel mai important din Transilvania. În 1940, ca urmare a dictatului de la Viena, Transilvania de Nord (inclusiv Clujul) a fost cedată Ungariei, iar aeroportul a fost folosit de către aviaţia militară ungară şi de Luftwaffe. În octombrie 1944, armata ungară din oraş a fost învinsă de forţele armate române şi sovietice. Când a fost recucerit de către Escadrila Nr. 4 Română Focşani, la sfârşitul lui septembrie 1944, aeroportul era complet distrus.

 

După război, aeroportul şi-a reluat cursele interne Tarom legînd Clujul de alte oraşe româneşti importante. Avioanele folosite erau Lisunov Li-2 / Douglas DC-3 şi Ilyushin Il-14.

 

În anii 1960 a început o modernizare intensivă a aeroportului. În 1969 a fost inaugurat noul terminal de pasageri, iar până în 1970 aeroportul a fost dotat cu echipamentele de securitate a zborului.

 

Aeroportul a rămas unul de călători până în septembrie 1996, când a fost deschis din nou atât pentru transporturi de călători cât şi transporturilor cargo internaţionale. În 1996 consiliul judeţean Cluj a început extinderea clădirii terminalului, finalizată în august 1997.

 

În 2006 directorul aeroportului, David Ciceo, a declarat în Evenimentul Zilei că lungimea pistei a fost mărită de la 1.850 m la 2.100 m. În februarie 2007 publicaţia aeronautică din România specifica lungimea pistei la 1.850 m.

 

Oficialităţile clujene şi-au declarat totodată, în 2006, intenţia de a dezvolta aeroportul pentru a permite o creştere mai puternică a traficului aerian în zonă. Odată cu deschiderea fabricii Nokia lângă Cluj-Napoca, la Jucu premierul Călin Popescu-Tăriceanu a declarat că se are în vedere extinderea aeroportului, astfel ca Nokia să îşi poată desfăcura fără probleme activitatea aici: "Consider că este de datoria Guvernului să se asocieze cu autorităţile locale care sunt capabile să atragă astfel de proiecte. Va trebui să avem în vedere lucrări de extindere la aeroportul din Cluj, în aşa fel încât operaţiunile de aprovizionare şi de export pentru produsele ce vor fi realizate la Cluj să se desfăşoare in bune condiţii. Nokia desfăşoară activităţi pe toate continentele şi trebuie să aibă posibilitatea să se aprovizioneze şi să-şi trimită produsele" .

 

Se are în vedere, printre altele, mărirea lungimii pistei la 3.500 m astfel încât să poate ateriza avioane de mare tonaj (widebody)..

 

 

continuarea in pagina urmatoare ...


Adauga comentariu

Trebuie sa fiti autentificat pentru a avea acces la aceasta functionalitate.
Daca nu sunteti membru al comunitatii noastre va puteti inregistra gratuit aici.

 
Autentificare
Am uitat parola
 
 
Articole
Tratamente in statiuni romanesti
Pentru multe persoane, vacanta petrecuta in statiuni reprezinta o relaxare agrea...
Rasul este un bun medicament
Exista momente cind oamenii nu se simt bine si au impresia ca lumea s-a sfirsit....
Fiti mai atenti la soare, chi...
Iubiti soarele?Adorati sa stati multe ore bronzindu-va in timp ce cititi o carte...
Portocala ... Sanatate curata !!
 Originara din China si cultivata ulterior in toate tarile in care se prete...
Tratarea durerii in gat
Pierderea vocii, dureri de gât Amestecaţi o ceaşcă de lapte călduţ cu...
Impotenta
Vinul de ţelina Lăsaţi sa se macereze timp de trei zile, doua căpăţâ...
CHIMENUL
DENUMIREA LATINA: Cuminium cyminum (familia umbeliferelor).DESCRIEREChimenul est...
Trei sfaturi sa slabesti usor
1. Mincati mult dimineata si putin searaNu putine sint persoanele care sar peste...
Tratament Varice
  Ceaiul de salvie sau păpădie se bea 2-3 căni pe zi infuzie făcuta cu...
Anemia se trateaza cu sucuri d...
Anemia se trateaza cu sucuri de legume Impotriva anemiei sint recomandate urmato...